Zeist,
19
oktober
2017
|
11:04
Europe/Amsterdam

3 manieren om factorbeleggen toe te passen in een aandelenportefeuille

freddy


“Door de focus op factoren (kwaliteit, waarde, low vol, small caps, momentum) kunnen we tegen het risicogewogen rendement van de aandelenportefeuille verbeteren.” Freddy van Mulligen, manager External Managers Aandelen en Fixed Income bij Achmea Investment Management, tijdens een kennissessie voor pensioenfondsbestuurders over factorbeleggen binnen een aandelenportefeuille.

Drie manieren voor de implementatie van factorbeleggen in een aandelenportefeuille:
1. geïntegreerde aanpak
2. multi-manager, multi-factoraanpak
3. multi-factor indices op maat

Wat weten we uit 60 jaar beleggingsonderzoek in aandelen? Eén: spreiding werkt. Twee: een aantal factoren kan het rendement van de aandelenportefeuille verbeteren. Aldus Freddy van Mulligen, manager en Portfolio Manager External Managers bij Achmea Investment Management. Sinds 2010 beheert Achmea Investment Management 17 miljard euro in aandelenportefeuilles die conform factoren worden belegd.

Hoe passen jullie factorbeleggen toe in een aandelenportefeuille?
“Dat kan op drie manieren. Eén is een geïntegreerde manier. We zoeken dan naar een portefeuillemanager die exposure aanneemt naar de door het pensioenfonds gewenste factoren. Twee is een multi-managersaanpak, dus een spreiding over meerdere vermogensbeheerders. Voor de vijf factoren zoeken we een of twee managers in de markt; echte specialisten die langjarige ervaring hebben op hun factor en dat combineren we dan in een aandelenportefeuille.”


3 manieren om factorbeleggen te implementeren binnen aandelenportefeuilles

Welke voordelen biedt dit voor beleggers?
“Dat heeft als voordeel dat we gespecialiseerde managers met een trackrecord gebruiken en we passen onze ervaring in onze multi-managersaanpak toe voor de factorportefeuille. De derde manier is het passief volgen van multi-factorindices. We spreiden over meerdere factoren waardoor de operationele risico’s gespreid worden. Onze stelling: factorbeleggen biedt de beste kans om op termijn de marktkapitalisatie gewogen index te verslaan.”

Kun je een praktijkvoorbeeld geven van jullie aanpak?
“Voor een pensioenfonds dat ongeveer Euro 5 miljard in aandelen belegt, hebben we FTSE en EDHEC gevraagd om customized indices te bouwen die in hoge mate rekening houden met factoren en ESG. Deze worden passief gevolgd door een indextracker met een lage tracking error. Op het universum van de indexproviders past Achmea IM een screening toe op basis van normatieve uitsluitingen. Wij voegen daar een best-in-class ranking aan toe op basis van MSCI ESG-data. Dat universum wordt geschoond, onder meer op basis van criteria die door het pensioenfonds zijn vastgesteld. Daarna wordt de multi-factorindex berekend, rekening houdend met het CO2-reductieprogramma. Deze index wordt vervolgens gestuurd aan de passieve assetmanager die nauwgezet de index volgt. Bij deze kostenefficiënte oplossing bepalen we samen met de klant en in overleg met de index provider alle beslisregels. De klant is volledig in control.”

Medio 2017 heeft Freddy van Mulligen van Achmea Investment Management de prijs 'Best Use of Equity' ontvangen. De nominatie was gebaseerd op de implementatie van factorbeleggen in aandelenportefeuilles.

Meer weten over factorbeleggen in aandelenportefeuilles?
Neem contact op met Freddy van Mulligen, freddy.van.mulligen@achmea.nl of Mariëlle Dorland, woordvoerder, marielle.dorland@achmea.nl.