Zeist,
27
september
2018
|
09:30
Europe/Amsterdam

Achmea IM participeert in platform voor leefbaar loon

 

Vandaag wordt het ‘Platform Living Wage Financials’ (PLWF) gelanceerd. Dit platform is opgericht om de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie te verbeteren, waar lonen vaak te laag zijn om van te leven. Het platform is opgericht door een groep financiele instellingen. Samen hebben we meer dan 700 miljard euro onder beheer en gebruiken we onze invloed om de lonen bij de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt te verhogen, dus ‘leefbaarder’ te maken.

Leefbaar loon voorziet in de basisbehoeften van medewerkers en hun gezin. Lagere lonen komen met name voor in sectoren waar veel handwerk nodig is, zoals de textiel- en schoeiselindustrie, consumentenelektronica, landbouw of detailhandel.

Toekomstperspectief
PLWF verenigt financiële instellingen, waarmee we ons inzetten voor een leefbaar loon in lagelonenlanden. We starten met een focus op de textielsector en breiden dat uit naar andere sectoren zoals supermarktketens en landbouw. Samen hebben we een methodologie ontwikkeld om leefbaar loon meetbaar te maken. Hiermee worden (textiel)bedrijven op dezelfde manier beoordeeld en vergeleken. Deze beoordeling vormt de basis waarmee de instellingen in dialoog treden met de ondernemingen waarin ze investeren, want ook voor hen is dit een complex thema. Daarnaast neemt Achmea IM ook het initiatief om hierover actief met supermarktketens de dialoog aan te gaan.

Doel is om te zorgen dat alle bedrijven op den duur een leefbaar loon mogelijk kunnen maken voor werknemers in hun keten. PLWF helpt hen hierbij, conform de VN-richtlijnen die gaan over mensenrechten en bedrijfsleven (UNGPs): van beleid op leefbaar loon, tot praktijk en meetbare impact in de productielanden.

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Leefbaar loon is een universeel mensenrecht. De oprichting van PLWF is in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties en heeft als doel de sociale dimensie van duurzaamheid aan te pakken. Dat we samen met alle partners, in de hoop dat nog meer investeerders zich aansluiten om zo de impact van het platform te vergroten.