Zeist,
29
december
2016
|
13:56
Europe/Amsterdam

“Amerikaanse toeristen steeds nadrukkelijker aanwezig!”

Blog Rik Bekkers, Sr. Investment Specialist Fixed Income

“Amerikaanse toeristen steeds nadrukkelijker aanwezig!” Met deze uitspraak denk je al snel aan een stroom Amerikaanse toeristen die een stad bezoeken. Maar niet in dit geval. Het gaat om Amerikaanse bedrijven die steeds meer, in euro’s gedenomineerde obligaties uitgeven. Deze leningen worden ook wel aangeduid met de term “American tourists” of “reverse Yankees”.

“American tourists” maakten in 2016 weer een belangrijk deel uit van de nieuwe emissies op de bedrijfsobligatiemarkt. Amerikaanse ondernemingen bereiken ook de beleggers die niet in USD-leningen mogen beleggen door ‘euro-gedenomineerde obligaties’ uit te geven. Overige redenen zijn het lage absolute renteniveau in de eurozone, de relatief krappe spreads (het verschil tussen de rente op bedrijfsobligaties en swaprente) en verdere renteverhogingen door de Federal Reserve.

Big is beautiful

En als ze naar de markt komen, dan gaat dat vaak ook met grote volumes gepaard. Het telecomconcern Verizon is hier een recent voorbeeld van met een emissie van € 3,25 miljard, verdeeld over verschillende looptijden. Bekende internationale technologiebedrijven (Apple, Microsoft en IBM) maar ook minder bekende, meer op de Amerikaanse economie georiënteerde bedrijven, zoals bijvoorbeeld Kinder Morgan (energie) of Illinois Tool (kapitaalgoederen) wisten beleggers te interesseren voor hun nieuwe obligaties. In totaal is er al voor meer dan € 60 miljard naar de markt gekomen sinds het begin van dit jaar (zie grafiek 1).

Grafiek 1: Omvang nieuwe emissies door Amerikaanse niet-financiële instellingen over de afgelopen 6 jaar (in € mrd)

Bron: Bloomberg, Achmea IM

“…en ze blijven komen!!”

Het klimaat in Europa zal ook in 2017 zijn aantrekkingskracht op Amerikaanse toeristen behouden. Door de emissie vanuit een Europese dochteronderneming te laten plaatsvinden profiteren Amerikaanse bedrijven van het opkoopprogramma van de ECB. Voor euro-georiënteerde beleggers de ideale mogelijkheid voor verdere wereldwijde diversificatie zonder valutarisico!