Zeist,
11
augustus
2017
|
16:31
Europe/Amsterdam

De slechte timing van Mario Draghi

Blog Rob Dekker, Senior Portfoliomanager Fixed Income

De ECB bouwt begin 2018 het maandelijkse opkoopprogramma geleidelijk af. Tenminste, dat is de algemene verwachting in de financiële markt op dit moment. Dat is opmerkelijk, want tot voor kort benadrukte Draghi nog dat de steunmaatregelen van de ECB van kracht blijven tot inflatie de 2% bereikt. Die 2% inflatie halen we voorlopig echter niet. De timing van de afbouw, de zogenaamde tapering, lijkt dan ook heel ongelukkig gekozen…

 

Inflatie in Q1 2018 fors lager

In januari lag het inflatiecijfer nog op 2%. De sterke stijging kwam voornamelijk door tijdelijke effecten, zoals een sterk gestegen olie prijs - deze lag in januari ruim 20 dollar hoger dan een jaar eerder - en een stijging van voedsel en elektriciteitsprijzen. Nu de olieprijs niet verder doorstijgt, is het inflatiecijfer alweer teruggezakt naar een magere 1,3% en kan begin 2018 zelfs wegzakken tot op een niveau van rond 0,8%! Slecht nieuws voor ECB President Draghi dus.

Maar er is meer aan de hand. De Euro is de laatste tijd sterk gestegen en dat gaat voor nóg meer neerwaartse druk op de inflatie zorgen. Sinds april steeg de euro al met gemiddeld 8% ten opzichte van munten van onze belangrijkste handelspartners. De stijging ten opzichte van de US dollar bedroeg in die periode zelfs meer dan 12%; Een stijging van de handelsgewogen Euro van die orde van grootte kan al snel 0.3% tot 0.4% van de inflatie afschaven!

Naast de impact op inflatie krijgt ook de economische groei last van de snelle stijging van de Euro. De Eurozone liet de laatste kwartalen een zeer sterke groei zien van rond de 2%. Recente PMI data tonen nu echter een daling. De piek in groei is dus waarschijnlijk in Q2 al bereikt, waardoor de komende maanden een lagere economische groei verwacht kan worden.

 

 

 

 

 


 

 

Geloofwaardigheid ECB staat op het spel

Kortom: inflatie zal begin 2018 aan de onderkant verrassen door tijdelijke effecten, de sterke stijging van de Euro en een afzwakkende groei. Juist op dat moment maakt de ECB een begin met het afbouwen van het opkoopprogramma. De timing kan eigenlijk niet slechter! Maakt Draghi hier een zogenoemde policy mistake?

Door de limieten aan het opkoopprogramma kan de ECB de tapering niet zo makkelijk uitstellen. In kleinere landen als Portugal, Ierland en Finland wordt al elke maand minder opgekocht dan volgens de verdeelsleutel zou moeten. Dit probleem wordt veel groter als ook in Duitse obligaties de limiet wordt bereikt. De ECB heeft inmiddels al meer dan 400 miljard aan Duitse obligaties opgekocht. Daar komt nog elke maand 12 miljard bij. De verwachting is dat de 33% limiet in Duitsland begin volgend jaar wordt bereikt. Het ophogen van deze limiet lijkt juridisch niet haalbaar, terwijl ook het aanpassen van de opkoopgewichten politiek gezien lastig is.

De meest voor de hand liggende uitweg voor ECB President Draghi is om dan toch maar te blijven benadrukken dat de lage inflatiecijfers van tijdelijke aard zijn en na het eerste kwartaal van 2018 weer aantrekken. Draghi neemt daarmee wel een groot risico: als de financiële markten gaan twijfelen over de noodzaak van een tapering, staat de geloofwaardigheid van de ECB op het spel. Niet de limieten van het opkoopprogramma moet de belangrijkste reden zijn om te taperen, maar de economische ontwikkelingen!

Timing is everything

Hoewel Draghi tot nu toe beleggers eigenlijk nooit teleurstelde, bevindt hij zich nu in een zeer lastige situatie. Als op de financiële markt het geloof in hogere inflatie afneemt en de ECB dus het programma eigenlijk te vroeg afbouwt, heeft Draghi een nieuwe truc nodig om niet in 1 klap alle zorgvuldig opgebouwde geloofwaardigheid te verliezen.

Het is te hopen voor Draghi dat de Euro niet verder stijgt, de olieprijs hard oploopt en vooral dat beleggers de lage inflatiedata naast zich neerleggen. Gebeurt dit niet, dan zal er begin 2018 eerder gesproken worden over méér steunmaatregelen in plaats van minder.

Uiteindelijk heeft het ECB beleid een hoop overeenkomsten met beleggen: je kan op de lange termijn wel gelijk hebben, maar het gaat om de juiste timing!

Dit artikel is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies en ook geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.