Zeist,
14
februari
2017
|
15:33
Europe/Amsterdam

“Resistance is futile….”

Blog Rik Bekkers, Sr. Investment Specialist Fixed Income

De “Trekkies” (fans van de serie Star Trek) onder ons zullen deze zin als geen ander herkennen. In de verre toekomst, ergens in de ruimte streed de bemanning van Starship Enterprise tegen de “Borgs”, een volk bestaande uit half robot, half ruimtewezens aangestuurd door een collectief neuraal netwerk. U kunt het wel raden, de bemanning van de Enterprise overwon.

Kunstmatige Intelligentie (KI)

De huidige technologische ontwikkelingen gaan snel en KI ontwikkeld zich in een hoog tempo. De voordelen van robotisering in de industrie kennen we al sinds decennia. Maar steeds meer wordt gezocht naar de mogelijkheden om slimme computers/robots in te zetten in sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg. 20 jaar geleden was dit ondenkbaar en werd het dit beschouwd als “echte mensen” werk. In Japan is dit al deels realiteit.

Omarmen of ….

Begin februari nam ik deel aan een panel tijdens het European Pensions Symposium. Eén van de discussies betrof de toegevoegde waarde van KI voor vermogensbeheerders en haar klanten. Een deel van het panel reageerde zonder voorbehoud positief. Onnodige menselijke emoties zoals “Fear & Greed” worden door de slimme computers gefilterd en vormen geen marktverstorende bedreiging meer. Ratio overheerst en beslissingen worden nog uitsluitend op kwantitatief meetbare grootheden gebaseerd.

…verwerpen?

Ik deelde dit enthousiasme niet . De “human touch”, een validatie van de modeluitkomsten door beleggingsprofessionals, beschouw ik nog steeds als onontbeerlijk. Het ontbreken daarvan kan eveneens tot zeer ongewenste effecten leiden, zoals de geschiedenis ons leert. Ik vind ook dat je verder moet kijken dan de impact op de financiële sector. Ik begrijp de intellectuele uitdaging om KI verder te ontwikkelen en de enorme potentie die het met zich meebrengt. Maar een te snelle ontwikkeling kan een ontwrichtende uitwerking op onze samenleving hebben. In het verleden kon het banenverlies in industriële sectoren opgevangen worden in de steeds verder groeiende dienstensector. Als dit werk door KI overbodig wordt, krijgen we te maken met een onbetaalbare groep aan inactieven, waarvoor op korte termijn moeilijk alternatieven voor te vinden zijn.

“…..you will be assimilated”

Met deze twijfel zette ik mijn terugreis in. Terwijl ik met mijn QR-code incheck bij de balie op het vliegveld, elektronisch een paar versnaperingen afreken, mijn echtgenote app over de verwachte aankomsttijd en de vlucht waarschijnlijk voor 90% in handen van de automatische piloot werd uitgevoerd, realiseer ik me dat mijn assimilatie al behoorlijk is ingezet….resistance is futile!

Ik ben benieuwd naar jullie mening
rik.bekkers@achmea.nl