Zeist,
21
april
2017
|
14:55
Europe/Amsterdam

Roulette à la Française?

Blog Eline ten Bosch, Portfolio Analist Staatsobligaties

Le Pen kan een bom onder Europa leggen 

Als portfolio analist voor het Staatsobligatie team volg ik de markt nauwlettend. Renteniveaus, landenspreads, consumentenvertrouwen en het actuele nieuws houd ik scherp in de gaten. Zodoende is “Le rétablissement d’une monnaie nationale” een zin die mij al een tijdje erg bezig houdt. De zin komt rechtstreeks uit het verkiezings-programma van Marine le Pen. Zij pleit voor de herinvoering van de Franse Franc en een redenominatie (lees: waarde verlaging) van de Franse staatsschuld. Een gemiddeld Nederlands pensioenfonds zit voor een significant deel van zijn vermogen in Franse staatsobligaties. Een overwinning voor Le Pen zou dan ook een grote impact kunnen hebben. De peilingen geven drie (!) andere kandidaten ongeveer evenveel kans voor de eerste ronde als Le Pen. Ze zijn dus waardeloos als voorspeller van de uitslag van deze roulette. Is er niets beters? Het antwoord is ja en bestaat uit drie letters: E, S en G.

 

ESG, quoi?

E, S en G staat voor Environment, Social en Governance. Deze relatief nieuwe researchgebieden zijn voor ons uitermate belangrijk in het analyseren van landen. Ze geven dieper inzicht in de structuur van een land en gaan verder dan de traditionele macro-economische analyses. Binnen het team Staatsobligaties hebben we dan ook een uitgebreid ESG dashboard dat ons helpt om de E, S & G factoren te analyseren.

L’état c’est..le peuple!

De Sociale factor is voor verkiezingen het belangrijkste. Het volk staat bij verkiezingen immers centraal. Ik zoom daarom in op de demografie van Frankrijk. In 2016 had Frankrijk ongeveer 64,5 miljoen inwoners. Daarvan was 25 procent 60 jaar of ouder en 14 procent tussen de 18 en 29 jaar. Onder die laatste demografische groep heerst een hoge werkloosheid. De laatste gegevens van de Wereldbank laten zien dat onder de leeftijdsgroep van 18-32 jaar de werkloosheid 23% is! De inefficiënte werking van de arbeidsmarkt drukt op de concurrentie positie van het land en veel arbeidsplaatsen zijn verloren gegaan aan het buitenland. Dit komt door de slechte werking van instituten en de moeizaamheid van het doorvoeren van benodigde hervormingen.

Faites vos jeux…

Le Pen zet met haar ‘first job’ systeem in op de ontevredenheid onder de jongeren. Ze wil het voor bedrijven makkelijker en goedkoper maken om jonge werknemers aan te nemen. Maar jongeren gaan niet vaak stemmen, zo ook de Franse. De recente poll van Elabe bevestigd dit beeld. Slechts 58 procent van de jongeren tussen de 25 en 34 jaar, Le Pen haar fan base, is bereid om te stemmen.

Met belastingenverlagingen, investeringen in de koopkracht en het terugschroeven van de pensioenleeftijd tot
60 jaar gokt ze op stemmen van de middenklasse. De kans dat deze ‘bet’ zich uitbetaalt is echter ook gering. Slechts 61 procent van deze groep gaat naar de stembus.

Daarentegen zijn er ook meerdere demografische groepen die niet zo onder de indruk zijn van Le Pen. Ouderen zijn terecht bang dat haar plannen hun pensioen zal raken. De protectionistische campagne van Le Pen kost haar de stemmen van de hoogopgeleide werkers. Er heerst onder deze groep geen anti-EU of euro sentiment. De problemen van het land zijn volgens hen te wijten aan de inefficiëntie van de overheid, niet de Europese Unie. Jammer voor Le Pen, maar de demografische groepen die wel een structureel hoog opkomst percentage hebben zijn nu juist de ouderen (73%), de hoogopgeleiden (66%) en gepensioneerden (73%).

Rien ne va plus

Le Pen scoort goed onder jongeren, maar hun opkomst naar de stembus is laag. Daarnaast mist ze aansluiting met grote groepen van ‘die hard’-stemmers. Het balletje rolt nu al een tijdje en op zondag vallen de twee winnende nummers van de eerste ronde. En al blijft het een echt Franse roulette, op basis van ESG factoren lijkt mij de kans klein dat Le Pen uiteindelijk president wordt. Voor nu is het echter: ‘Rien ne va plus’.

Dit artikel is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies en ook geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.