Zeist,
08
maart
2017
|
11:27
Europe/Amsterdam

Een te grote roze bril belemmert een gedegen uitwisseling van ideeën en standpunten.

Blog Rik Bekkers, Sr. Investment Specialist Fixed Income

Senator Hiram Warren Johnson sprak in 1917 de inmiddels befaamde spreuk : “De waarheid is altijd het eerste slachtoffer van een oorlog”. Op de huidige politieke strijdtonelen is het begrip waarheid komen te vervallen tot de term “alternative facts”. Iedereen gebruikt zijn eigen waarheid om zijn gelijk te halen. Eigen gewin staat voorop. Als je maar lang genoeg door je roze bril blijft kijken dan valt het dalende vertrouwen van burgers in de politiek wel mee.

Chocoladeletters

Overigens is de politiek niet de enige die zich hieraan schuldig maakt. In de financiële sector gebeurt het ook met regelmaat . Een mooi voorbeeld van de afgelopen weken is hoe in de financiële pers en social media aanhangers van passieve en/of indexbeleggingen elkaar overtreffen in borstklopperij en de pluimen die ze zichzelf geven voor hun inzicht. In chocoladeletters staat immers dat Warren Buffett hen gelijk geeft, actief beleggen loont niet. Jack Bogle, eigenaar van Vanguard en aanbieder van indexbeleggingen tegen lage fees, verdient een standbeeld.

Veel beloven en weinig geven…

Inderdaad geeft Buffett concullega Bogle een mooi compliment in zijn jaarlijkse brief aan investeerders. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Wie zijn brief helemaal leest, ziet ook de context waarin Warren Buffet dit compliment maakt. Buffett stelt de praktijk van “overpromising” aan de kaak, het gebrek dat beloofde prestaties niet waar worden gemaakt terwijl er hoge fees voor worden gevraagd. Hij beschrijft de menselijke tekortkomingen van zelfoverschatting in een industrie waarin hoge fees en hoge kwaliteit nog steeds aan elkaar gekoppeld worden. Bogle verdient het standbeeld omdat hij voor miljoenen beleggers precies gedaan heeft wat hij belooft heeft.

…doet de gek in vreugde leven.

Politiek en financiële sector delen het “overpromising”. Het tanende vertrouwen van kiezer en consument zou een wake-up call moeten zijn. Maar politieke partijen walsen nog steeds de kiezer plat met feiten die als waarheid worden gepresenteerd. Het vergelijk met aanhangers van indexbeleggen die roepen dat actief beleggen niet loont is snel gemaakt. Alsof de keuze voor een passieve beleggingsstrategie niet een ‘actieve’ keuze zou zijn..!

Grey is the new pink

In het aanstormende verkiezingsseizoen doet de roze bril het goed. Hoewel grijs misschien niet “fashionable” is, hoop ik toch dat de discussie minder zwart-wit gevoerd gaat worden. En dat dus vooral een gedegen en genuanceerde uitwisseling van ideeën en standpunten mogelijk is, alvorens we onze keuze bepalen. Ongeacht of dit om onze voorkeur in stemhokje gaat of om een keuze in beleggingsstijl.


Dit artikel is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies en ook geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.